A rizsről
Ditta 2006.09.26. 16:50
Minden, ami rizs...
Rizsételek Genmai – barna rizs, nagyon egészséges és egy kis szezámmaggal és sóval fűszerezve máris fogyasztható Sekihan - a vörösbabot a rizzsel együtt főzik meg amitől a rizs is kissé vörössé válik. A vörös ünnepélyes szín, tehát ezt a rizsételt általában különleges és örömteli alkalmakkor eszik, mint például esküvő v. első menzesz O_O” Okayu - általános rizs főzésnél jóval több vízben főzik meg a rizst egészen amíg ragacsossá válik. Csak sóval fűszerezik. Nagyon könnyen megemészthető, ezért kitűnő étel emésztési problémákkal küzködő betegeknek. Takikomi gohan – a rizst a tenger gyümölcseivel együtt főzve át veszi a többi alapanyag zamatát
Rizs még a főétel?
Valóban a legtöbb japán naponta legalább egyszer rizst eszik, de sokuk eszik kenyeret és tésztát ebédre. A következő adatok a Mezőgazdasági Minisztériumtól származnak: (napi adag/fő)
|
1960 |
1980 |
1997 |
Rizs |
314.9 g |
216.3 g |
182.8 g |
Liszt |
70.6 g |
88.3 g |
98.9 g |
A fenti táblázatból kiderül, hogy míg a rizs adag drasztikusan csökken, a liszt adag egyenletesen növekszik. A japánok étrendje gyökeresen megváltozott, új összetevők kerültek előtérbe mint a hús, tejtermékek és a gyümölcsök, sokkal inkább mint a szénhidrátok (rizs,liszt) Egy felmérés szerint az átlag japán 1997-ben hatszor annyi húst, négyszer annyi tejterméket és kétszer annyi gyümölcsöt evett mint 1960-ban.
|