Suki yaki
Ditta 2006.09.19. 16:30
Suki yaki
4 póréhagyma, átlósan 5 cm-es darabokra vágva
1 hagyma (ék alakú szeletekre vágva)
28,5 dkg kínai kelkáposzta (4 cm-es négyzetekre vágva)
10 dkg spenót
10 dkg ehető shungiku krizantémlevél
2 stárított shiitake gomba, megpuhítva
40-45 dkg shirataki vagy babrost
6-7 dkg marhafaggyú
Ízlés szerinti kiegészítők
konzerv bambuszrügy
konzerv vízi gesztenye
zellerszálak
friss gomba
répa (átlósan 0,5 cm-es szeletekre vágva)
zöldhagyma
4-6 friss tojás
Főzőmártás (Wari-shita)
1/4 csésze szójaszósz
1/3 csésze mirin
2 evőkanál cukor
1 evőkanál szaké
Elkészítés:
A vékonyra szeletelt marhahúsdarabokat hajtsuk hosszában félbe.
Tekerjük egy pár hosszú evőpálcika köré.
Helyezzük függőleges állásba a pálcikákat, majd húzzuk ki a húsból. Így "marhahúsrózsákat" kapunk.
A tofut daraboljuk fel 2,5 cm-es kockákra. Előfőzés után vágjuk apra a shirataki rostokat. Rendezzük el az előkészített hozzávalókat egy nagy tálon.
Hevítsünk egy 3 cm magas lábost vagy öntöttvas serpenyőt kb 205°C-ra, olvasszuk fel benne a marhafaggyút, és zsírozzuk ki az egész edényt.
Tegyük a zsiradékba a marhahúst, és süssük meg hirtelen. Öntsünk annyi főzőmártást a marhasültet tartalmazó edénybe, hogy a hús egyharmadát beborítsa, de ne többet. Az előkészített egyéb hozzávalókból is tegyünk az edénybe annyit, amennyit az első fogyasztásra szánunk.
Ha az első adag elfogyott, ismételjük meg az előző műveletet. A főzés során folyamatosan pótoljuk a mártást, illetve ízlés szerint módosítsuk annak erősségét víz hozzáadásával.
Forró szakéval vagy hűtött sörrel tálalandó.
Fogyasztásának eredeti japán módja: verjünk bele friss tojást egy kis tálkába, mártsuk bele a forró suki yakit és rízzsel együtt együk.
|