Fecskefészek leves
Ditta 2006.09.19. 16:28
Fecskefészekleves
Hozzávalók:
4 db fecskefészek
10 dkg csirkemell
5 dkg főtt sonka
1,5 liter tyúkhúsleves (lehet kockából is)
10 kemébnyre főtt galamb- vagy fürjtojás
1 evőkanál fehérbor
2 tojásfehérje
őrölt feketebors
só
1 evőkanál kukoricaliszt
1 csokor petrezselyemzöld
A felhasználás előtti napon a fészkekről eltávolítunk minden esetleges tollpihét és szennyeződést, nagyobb lábosba helyezzük, felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje, és 15 percig forraljuk. Leszűrjük, leöblítjük, majd egy óra hosszát állni hagyjuk hideg vízben, végül még 5 percig forraljuk. Leszűrjük és friss vízben áztatjuk egy éjszakán át. Másnapra vékony, átlátszó szálkákra válnak szét a fészkek, ekkor leszűrjük. Egy lábosba tesszük az alaplé felével, és felforraljuk. Lefedjük, és lassú tűzön főzzük 30 percig. Leszűrjük, és a főzőlevet kiöntjük. Felorraljuk a maradék alaplét, beletesszük a szép, egyenletes darabokra vágott csirkehúst, a fecskefészkeket, a fehérbort, sót, borsot és a madártojásokat. Mihelyt felforrt, hozzáadjuk az egy evőkanál vízben feloldott kukoricalisztet, megkeverjük, és sűrűsödésig főzzük. A felvert tojásfehérjét a forrásban lévő levesbe csorgatjuk. Tálaláskor meghintjük metéltre vágott sonkával, és felaprított petrezselyemzölddel. Forrón kínáljuk.
Megjegyzendő, hogy a kínaiak csak egy dél-ázsiai sarlósfecske-faj, a szalangána fészkeit eszik, melyeket a madarak levegőn megkeményedő nyálukból építenek a barlangok falára. Hosszú bambuszrudakkal verik le, majd kiválogatják az evésre alkalmas friss fészkeket.
|