Cápauszony leves
Ditta 2006.09.19. 16:27
Cápauszonyleves
Hozzávalók: 20 dkg szárított cápauszony
1,5 liter alaplé
20 dkg csirke- vagy sertéshús
2 evőkanál olaj
1 evőkanál fehérbor
fél csésze bambuszrügy
1 csokor tavaszi hagyma
fél csésze gomba
3 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál szójaszósz
diónyi friss gyömbér
1 evőkanál vörös borecet
1 mokkáskanál cukor
só
A cápauszonyt 10 percig áztatjuk folyóvíz alatt, majd leszűrjük. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a fele alaplét, a zöldhagymát és a gyömbért. Felforraljuk, lefedjük, és 15 percig főzzük. Az uszonyt kivesszük, és a levét leöntjük. Az olajat felforrósítjuk a wokban, vagy egy vastag falú vaslábosban, beletesszük a csíkokra vágott húst, pár pillanatig pirítjuk, majd felönthjük a maradék alaplével.
Miután felforrt, beletesszük a csíkokra metéklt bambuszrügyet, a felszeletelt gombát, a fehérbort, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a sót és a cápauszonyt. Lassú tűzön főzzük 20 percig. A kemlényítőt feloldjuk kevés vízben, majd besűrítjük vele a levest. Még egyszer felforraljuk, majd tálaláskor apróra vágott tavaszi hagymával hintjük meg.
Tudni illik, hogy a kínai fűszereseknél kapható cápauszonyt nem csak durva bőrétől fosztották meg, hanem többnapos főzési és tisztítási eljárásnak is alávetették. A legjobb és legdrágább fajta kocsonyás, vastag és nem esik szét ("fésűuszony").
|